blog - 14 juli, 2021

Waarom je regelmatig je ogen zou moeten hermeten?

Een oogonderzoek omvat een reeks tests om jouw zicht te evalueren en te controleren op oogziekten. Je oogarts kan hiervoor verschillende instrumenten gebruiken, felle lichten rechtstreeks op je ogen laten schijnen en je vragen door een reeks lenzen te kijken. Elke test tijdens een oogonderzoek evalueert een ander aspect van jouw zicht of ooggezondheid.

Een gediplomeerde optometrist kan je zicht beter meten dan een oogarts. Er is namelijk een andere focus. Een optometrist focust op goed zien, een oogarts focust op eventuele ziekten en aandoeningen. Daarom vullen ze elkaar perfect aan. Een goede opticien of optometrist zal een mogelijke aandoening aan je oog evenzeer opmerken en je in dat geval doorsturen naar een oogarts. Dat is zelfs verplicht. Oogmetingen zijn dus erg belangrijk om vroegtijdige afwijkingen te voorkomen.

oog blog
test

Over het algemeen, wanneer je in goede gezondheid verkeert en geen symptomen van zichtproblemen vertoont, laat je je ogen best volgens onderstaand schema controleren: 

  • Twintigers en dertigers: iedere 5 tot 10 jaar
  • Veertigers en jonge vijftigers: iedere 2 tot 4 jaar 
  • 55-plussers: iedere 1 tot 3 jaar
  • 65-plussers: iedere 1 tot 2 jaar

Laat je ogen vaker controleren als je een bril of contactlenzen draagt of indien je een familiegeschiedenis hebt van oogziektes of slechtzienden. Ook ziektes zoals diabetes verhogen het risico. Bij kinderen en jongeren die nog in hun volle groei zitten, is het zicht nog niet stabiel. Daarom laat je hen best een oogtest ondergaan om de 1 à 2 jaar.

"Je zicht is een belangrijk zintuig. Hier moet dus zorgvuldig mee worden omgesprongen. Regelmatig een oogonderzoek laten uitvoeren door een gediplomeerde opticien is daarom van groot belang. Door het gebruik van de nieuwste technologieën zijn onze metingen accurater. Voor een optimaal kijkcomfort stemmen wij zowel de glazen als het montuur volledig op jou af. Wanneer we op een medisch probleem stuiten, zijn we verplicht om je door te verwijzen naar een oogarts. Zo kunnen vroegtijdige afwijkingen aan de ogen voorkomen worden."
- Pieter
 

Knipoog Pieter
test

Wil je nog meer weten over de redenen waarom je een oogmeting zou moeten doen? Spring gerust eens binnen en wij tonen je vrijblijvend al onze nieuwste technologieën en metingsapperatuur. Tot dan!

Nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte!